Člani sindikata

Fotografije naših članov v abecednem vrstnem redu in njihove misli o slovenski glasbeni, kulturni in medijski krajini.

Če si naš član, nam na  elektronsko pošto pošlji svojo fotografijo in (po želji) zapisano kratko ali daljšo misel.

Adi Smolar

374060_537115069639124_638105392_n Kar ti kot posamezniku ne rata, dosežeš s pomočjo sindikata!

Bojan Cvetrežnik

unnamed

Danes predstavlja največji delež svobodnega trga glasbe prodaja glasbil in glasbene opreme slave željnim glasbenikom.

Borut Činč

Član Sindikata glasbenikov Slovenije sem že 15 let! Vrsto let sem bil tudi član Nadzornega odbora. Stanje na slovenski glasbeni sceni je, kar se tiče pogojev delovanja, iz leta v leto slabše. Tudi odnos države do glasbenikov in do celotne slovenske kulture nasploh je čedalje slabši. Zato v današnjem času vse bolj in bolj potrebujemo močan sindikat, ki bo zaščitil glasbeno dejavnost in glasbenikom pomagal preživeti! Sindikat glasbenikov Slovenije lahko svojim članom ponudi tudi konkretno individualno pomoč, tako na področju prava, v smislu svetovanja pri pravnih nejasnostih in dvoumnih členih pogodb, kot pri reševanju raznoraznih primerov, kjer ima sindikat, kot institucija, mnogo več možnosti za ugoden razplet v korist glasbenika, kot če bi jih glasbeniki reševali sami.

Čarli Novak

Čarli-Moč in sloga gresta z roko v roki

Moč in sloga gresta z roko v roki

Damjana Golavšek

Damjana-enkrat bomo morda dovolj siti,da nam ne bo treba žret drug drugega in drug drugemu

Enkrat bomo morda dovolj siti,da nam ne bo treba žret drug drugega in drug drugemu.

Danijel Černe

unnamed (3)

Vsi glasbeniki in ustvarjalci na področju glasbe v Sloveniji, se moramo aktivno povezati, biti med seboj solidarni ter doseči, da se postavi minimalne standarde delovanja. Te bodo morali naročniki in uporabniki glasbe upoštevati, in nenazadnje tudi sami ustvarjalci. Posamezni ustvarjalec bo težko karkoli dosegel sam. Zato potrebujemo organizacijo, ki nas bo pravno in drugače lahko zaščitila v odnosu, do kapitalsko močnejših naročnikov in politike, ter se borila za naše socialne pravice.

Brezplačno nastopanje naj bo izjema samo v primerih, ko vsi povezni z dogodkom delajo brezplačno. Ni prav, da smo pripravljeni sprejeti vsake pogoje in brezplačno polnimo program z obvezno naročnino in proračunskim denarjem financiranih medijev.

Za svoje nastope s skupino v VB na Radio BBC sem vedno dobil honorar in pokrite potne stroške. Nikoli nam ni nihče rekel naj nastopimo zastonj, ker je to nam v korist oz. za našo promocijo. Verjetno to ni bila samo dobra volja BBC-ja, ampak je te standarde dosegel angleški glasbeni sindikat.
Zato glasbeniki in ostali ustvarjlaci sami lahko največ  vplivamo na boljše pogoje delovanja. Nihče drug tega ne bo naredil namesto nas. Ne dovolimo, da se glasbena ustvarjalnost reducira na nivo propagandnega sporočila. Sindikat mora biti pri tem močno orodje, ki bo skrbel za vse ne glede na popularnost ali dohodke.

Domen Gracej

969778_10151622653038264_1320549972_n

Absolutno podpiram kreativnost vsakega umetnika ne glede na jezik ali žanr, vendar se čisto vse vedno in najprej začne s spoštovanjem lastne kulture, lastnega jezika in lastne identitete. Roosevelt je lepo povedal: »Naredi to, kar lahko, s tistim, kar imaš, tam, kjer si.« Smo Slovenci in državljani sveta, a najprej smo Slovenci. Tudi v kulturi.

Drago Mislej – Mef

Kantavtor Drago Mislej - Mef v CD. Ljubljana, 31.01. 2014

Zaupajmo vase! Tudi Bob Dylan je bil nekoč nitko i ništa!

Franci Zabukovec

Franci Zabukovec SGS

“Sindikat je množična organizacija zaposlenih, katere cilj je zaščita zaposlenih.”
In če bomo to vsaj delno dosegli na našem, glasbenem področju, potem bo vse ostalo postalo samoumevno.

Gal Gjurin

gla2

Naj se sliši glas glasbenikov!

Gašper Mihelič

11880692_10206463004946173_1987160356582380110_n

Sindikatu sem se pridružil zato, ker si prizadevam za spremembe na področju glasbe v Sloveniji. Želim si, da bi skupaj dosegli in dobili boljše pogoje za ustvarjanje in predstavljanje svojih avtorskih izdelkov.

Janez Križaj

unnamed (1)

Glasbeno ustvarjanje je seveda lahko tudi zgolj ljubiteljsko, vendar je entuzijazem potrošna dobrina in kontinuirana strastna predanost je možna le, če so zagotovljeni pogoji za poklicno ustvarjalnost.

Jani Hace

V Sindikat Glasbenikov Slovenije sem včlanjen, ker verjamem, da nam glasbenikom tovrstna povezanost daje večjo kredibilnost. Menim tudi, da sindikat s svojim vplivom lahko pomaga pri reševanju marsikaterih problemov in vprašanj, ki se tičejo vseh glasbenikov in organizacij povezanih z glasbeno dejavnostjo v Sloveniji.

Jernej Dirnbek, Mi2

Jernej Dirnbek Mi2

»Sindikat glasbenikov Slovenije podpiram, ker verjamem, da glasbeniki potrebujemo organizacijo, skozi katero bomo uveljavljali svoje interese in svoje pravice. Prav naša nepovezanost je v veliki meri »zaslužna« za to, da leto za letom bolj nemočno opazujemo, kako nam drugi diktirajo pogoje dela in odmerjajo kos medijske, odrske in avtorske pogače. Skupaj smo močnejši!«

Jure Krajnik

Jure Krajnik 5

Sindikat glasbenikov Slovenije se zavzema tudi za to, da bi glasbeniki lahko živeli od svojega dela in z njim. Da bi tako lahko ustvarili pogoje za še več poklicnih glasbenikov. In da bi mladim dali možnost, da se za tako pot sploh lahko odločijo.

Ksenija Jus

unnamed

Biti Človek je velika odgovornost in izziv za vsakega od nas. Biti
glasbenik in pesnik, pa dolžnost, da služimo človeštvu. Članice in
člani Sindikata se zavedamo obojega, zato nas povezujejo plemeniti
cilji, iskrenost in brezpogojna predanost delu.

Matej Krajnc

unnamed (2)

Gre predvsem za medsebojno povezanost in organiziranost glasbenikov, kar je v teh časih, ko štejejo zgolj lastne vreče in svežnji in si mora umetniško ustvarjanje žal spet korak za korakom pridobivati ugled, ki mu pripada, ena pomebnejših smernic in vrednot.

Miha Guštin – Gušti

Miha Guštin

Ker glasba ne raste na drevesih!

Miša Čermak

misa (1)

21 let živi naš SGS, dosegel je mednarodno priznano polnoletnost, a aktivnega krojenja naših boljših, bolj profesionalnih glasbenih poti in boljših razmer za delo, še ni dosegel. Ker smo zaspali. Zaspala sta oba glasbena sindikata, v teh desetletjih so se razmere za delo glasbenikov drastično poslabšale na vseh porročjih delovanja. Prodaja nosilcev zvoka je v  desetih letih padla za 83%; število koncertov znanih izvajalcev je padlo za približno 40%; glasbenim izvalacem se razdeli le drobtinica pobranega denarja; delež predvajanja slovenske glasbe v medijih je na drastično nizki ravni; povzročena škoda slovenskim glasbenim ustvarjalcem je velika: dokumenti kažejo, da več kot 4 MILIJONE evrov!

Kam gre denar? Kdo služi na račun slovenskih ustvarjalcev in zakaj? Čigavi interesi krojijo slovensko glasbeno pot?

S temi vprašanji in rešitvami se ukvarja SGS. Zanima nas, kaj se dogaja z denarjem, kako tečejo njegovi tokovi in kaj se dogaja z zakoni ter v čigavem interesu.

200 članom SGS torej namesto torte in pihanja svečk ponujamo novo vlogo: zbudimo se iz otopelosti in brezbrižnosti. Dve desetletji zaspanosti sta dokazali, da se nič ne uredi samo od sebe. Tudi to je ustvarjalnost, tista ustvarjalnost, v kateri ni prostora za miselnost, češ, se bo že uredilo, nima smisla, ker ne moremo nič narediti. Ni res, skupaj in enotni smo močni in glasni! Gre za našo prihodnost, za naša delovna mesta, za naše ‘pokojnine’!

Postani aktiven, gre za nas!

Severa Gjurin

Severa Gjurin - članica SGS - foto Jana Šnuderl

Danes v korporacijski dobi glasbeniki potrebujemo močno cehovsko kolektivno zastopanost in individualno pomoč, ki jo nudi SGS.

Tinkara Kovač

TK_P1020030 (2)

Slovenskim glasbenikom pogoje, da lahko še naprej ustvarjajo – publiki pa možnost, da lahko pride v stik s svojo lastno kulturo in jezikom.

Vlado Kreslin

vladokreslin

Upam in prepričan sem, da bo sindikat dvignil samozavedanje in samozavest, nas, slovenskih glasbenikov.

Zdenko Cotič – Coto

unnamed (4)

Lepo bi bilo, da bi vsak slovenski glasbenik začutil stanovsko pripadnost in postal član sindikata glasbenikov slovenije. Potem bi res imeli moč, da zaščitimo naše interese.

Zvone Hranjec

Čas je, da slovenski glasbi ponovno povrnemo ugled in slavo. To zmoremo le združeni glasbeniki pod okriljem glasbenega sindikata.

Postani član sindikata slovenskih glasbenikov tudi ti! Včlani se še danes!