Danijel Černe

unnamed (3)

Vsi glasbeniki in ustvarjalci na področju glasbe v Sloveniji, se moramo aktivno povezati, biti med seboj solidarni ter doseči, da se postavi minimalne standarde delovanja. Te bodo morali naročniki in uporabniki glasbe upoštevati, in nenazadnje tudi sami ustvarjalci. Posamezni ustvarjalec bo težko karkoli dosegel sam. Zato potrebujemo organizacijo, ki nas bo pravno in drugače lahko zaščitila v odnosu, do kapitalsko močnejših naročnikov in politike, ter se borila za naše socialne pravice.

Brezplačno nastopanje naj bo izjema samo v primerih, ko vsi povezni z dogodkom delajo brezplačno. Ni prav, da smo pripravljeni sprejeti vsake pogoje in brezplačno polnimo program z obvezno naročnino in proračunskim denarjem financiranih medijev.

Za svoje nastope s skupino v VB na Radio BBC sem vedno dobil honorar in pokrite potne stroške. Nikoli nam ni nihče rekel naj nastopimo zastonj, ker je to nam v korist oz. za našo promocijo. Verjetno to ni bila samo dobra volja BBC-ja, ampak je te standarde dosegel angleški glasbeni sindikat.
Zato glasbeniki in ostali ustvarjlaci sami lahko največ  vplivamo na boljše pogoje delovanja. Nihče drug tega ne bo naredil namesto nas. Ne dovolimo, da se glasbena ustvarjalnost reducira na nivo propagandnega sporočila. Sindikat mora biti pri tem močno orodje, ki bo skrbel za vse ne glede na popularnost ali dohodke.