Kdo smo

Sindikat glasbenikov Slovenije je združenje glasbenih avtorjev in izvajalcev, ki se zavzema za nepolitično in neodvisno prestrukturiranje odnosa med kulturo in državo.

Ustanovljen je bil leta 1994 z imenom Sindikat avtorjev in izvajalcev zabavne in narodnozabavne glasbe, leta 1998 so ga preimenovali v Sindikat glasbenikov Slovenije, vendar je bilo samo preimenovanje premalo za širšo uveljavitev  sindikalne organizacije glasbenikov in avtorjev, ki so se še naprej morali individualno lotevati reševanja številnih problem s področja izvajalskih in avtorskih pravic, od založništva, do organizacije koncertov in radiodifuzije, skratka povsod tam, kjer se vsakodnevno kršijo pravice glasbenikov in avtorjev.

Seveda so neaktivnost sindikata in razpršenost interesov izkoristili vsi našteti, od organizatorjev nastopov do založnikov in vseh ostalih uporabnikov glasbenih del, ki posegajo v zakonsko določene pravice glasbenikov in avtorjev. Organizatorji z neprijavljanjem prireditev, založniki z večanjem njihovega deleža v avtorskih in izvajalskih pravicah glasbenikov, mediji z neprijavljanjem predvajanih del in še veliko je področij, kjer so glasbeniki in avtorji premalo zaščiteni. To je mogoče tudi zato, ker je naše področje dela zelo odprto. Na istem terenu se znajdemo profesionalci, polprofesionalci in amaterji, ki niti slučajno nimamo istih interesov. Tisto, kar je za nekoga zabava je za druge eksistenca, zato tudi ni bilo dovolj enotnosti pri prizadevanjih za korekten in pravičen odnos do našega dela. Sindikat pa se ni izkazal kot organizacija, ki bi lahko povezovala glasbenike in avtorje pri varovanju njihovih pravic.

V letu 2015 je sindikat dobil novo vodstvo, ki se je ambiciozno lotilo spreminjanja načina dela, tudi s tem, da so najodgovornejše naloge v sindikatu prevzeli glasbeniki in avtorji, ki s svojim delom, imenom in vplivom lahko prispevajo h kredibilnosti in ugledu organizacije. Ob različnih aktivnostih, ki so že stekle, je tudi urejanje spletne strani Sindikata, ki mora postati eno od srečališč vseh tistih, ki želijo na organiziran način urejati svoj položaj, hkrati pa lahko postane tudi prijazno zbirno mesto za vse pomembnejše informacije članstva in za članstvo. Dajte mu, kar želite in vzemite, kar dobite.