Škodljive in nenavadne spremembe avtorske zakonodaje

00

Sprašujemo se, kdo, katera oseba (ali osebe) z imenom, priimkom in posledično odgovornostjo je avtor predlagane spremembe ZKUASP (Zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic zakona? Kdo, če sploh kdo, je sodeloval pri raziskavi stanja, na kateri naj bi temeljil novi zakon? Zakaj ob novem predlogu zakona ni nikakršnih utemeljitev?

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) kot predlagatelj nove avtorske zakonodaje na ta vprašanja ne odgovori.

Ali se MGRT zaveda, da v resnici spreminja obstoječi ZASP (Zakon o avtorski in sorodnih pravicah)? Morebitni sprejem ZKUASP in s tem delitev avtorske zakonodaje na dva dela, bi namreč pomenil črtanje skoraj polovice določb iz ZASP-a.

Kako je mogoče, da je predlagatelj (MGRT) sredi septembra objavil javni poziv za spremembo ZASP-a in postavil rok za pripombe na 15. 12. 2015? Obenem je predlagatelj MGRT na zadnjem skupnem srečanju naznanil, da gre nov ZKUASP ponovno v javno obravnavo v mesecu decembru in da naj bi bil rok ali 31. 12. 2015 ali 1. 1. 2016.

Očitno predlagatelj (MGRT) vodi kar dva postopka spremembe istega zakona hkrati, torej obstoječega ZASP, kar je najmanj nenavadno, če ne celo nezakonito.

Glasbeniki (Sindikat glasbenikov Slovenije, Glasbena unija, Glasbeni forum, Zapis) smo na MGRT v času od meseca aprila poslali 6 dopisov, v katerih smo izpostavili najnujnejše spremembe členov ali povrnitve le-teh na prejšnje stanje. Bili smo prisotni na tretjem zakonodajnem sestanku. Vse to brez odziva, brez odgovora.

Kdo odloča v našem imenu, o nas in zakaj?!

0 komentarjev “Škodljive in nenavadne spremembe avtorske zakonodaje”